Základní informace:
Co: | Jarní zabijačka 2010 |
Kde: | Abertamy |
Kdy: | 10.4.2010 |
Účastníci: | viz. fotodokumentace |
„Sekce mlaďochů“ Kluků z Kluče pod vedením Dejva Kopačky pořádala další z řady zabijaček v Abertamech v penzionu Amadeus, ke které jsme (s Hankou) byli též přizváni.
Bylo to již Davidovo páté prase a každé z nich bylo opěvováno chválou na umění řezníka Slávy,
tak jsem byl zvědav, jak to s touto legendou opravdu je.
Zanedlouho po našem příjezdu David přivezl čuníka, připravili jsme brutar, postavili čtyřnožku, rozdělali ohýnek pro vaření guláše, dodělali další přípravné práce a zanedlouho se dostavil Sláva.
Ten vydal nezbytné organizační pokyny a začal koncert. (V galerii pod obrázkem je mimo jiné údaj o pořízení fotografie, tak si zde čtenář, zajímající se o zabijačkovou problematiku, může udělat časový profil díla řeznického mistra.)
V 8:30 se Sláva poprvé dotknul prasátka a ve 13:41 se již dovařovala prdelačka.
A o tom, že to nebyla zabijačka ošizená, svědčí 90 jitrnic, 50 jelit, 7 velkých tlačenek a mnoho litrů guláše i polévky.
Následuje krátký průřez sobotním zabijačkovým dnem:
Pumpování krve na jelítka a prdelačku
Paření/čištění prasátka
Bourání a porcování
Příprava základu na gulášek a jitrničky
A už tu byl ovárek
Tlačenka – bude dobrá?
A jelítka s jitrničkami
Zbývá už jen prdelačka a dělení masíčka.
Musím říci, že to co Slávově účinkování předcházelo, se vůbec nelišilo od skutečnosti, kterou předvedl. Byla to mistrovská symfonie pro čtyři nože a řeznickou sekeru umocněná absolutním kulinářským uměním. Cítíte tu vůni…
Díky Davidovi jsme strávili naplněný sobotní den, který nám přinesl hodně radosti.
Začátek Galerie